Rött vin från Italien när agenten själv får välja

Ulf Ahrens (Handpicked wines) är en väldigt kunnig vinagent som hjälpt restaurang Heaven att ta fram viner genom alla år. Rätt vin till rätt mat höjer smakupplevelsen och kan locka smaklökarna att göra små glädjevolter i gommen. Om man träffar rätt och det gör Uffe.

Uffe träffar rätt på första försöket det flesta av gånger. Han är extremt specialiserad på viner och han har lärt sig genom att nörda ner sig på ett lands vin i taget. Fakta, lukt, druvor, terroir och smak. Uffe började sin bana som praktikant på restaurang Casa Verde och slutade som delägare på Idala Gård, för att sedan bli vinagent på heltid. Nu blir det internationella mässor fem gånger om året, där han får chans att träffa producenter och utveckla sin vinkunskap och sitt sortiment. Italienska viner är de som intresserar mest. – Italien har starkare koppling till sina traditioner än övriga vinproducerande länder, vilket troligtvis är varför deras vin blir så väldigt bra berättar Uffe.


Tips på bästa rödvinerna

Barolo och Barbaresco, båda gjorda på druvan Nebbiolo (som betyder dimma). Den växer i Italiens nordvästra hörn, Piemonte. Dessa två, är kraftiga röda viner med smaksensationer av ros, viol, röda bär samt inslag av tjära. Smaken är sträv med mycket syra. Detta vin antingen älskar eller ogillar man. Blir det ett älsklingsvin, är det ett säkert kort till middagen som kräver rött vin med rik smak.  Här läser du mer om dessa två rödviner och druvan som upplevs som både brutal & elegant.

Ett vin som passar alldeles ypperligt  till sommarens grillkvällar är Gagliasso Barbera d’Alba.  Ett mycket trevligt och inbjudande vin med typiska toner av Barbera druvan. Doften är ren och frisk av mogna röda körsbär, blåbär, gröna örter och en viss kryddighet. Smaken är fruktig av körsbär, björnbär, ljus choklad och salvia. Stilen är smakrik men lätt och avslutas med en frisk fin syra, som gör sig gott till det som tillagats på grillen.

Första mötet med The Lodge

– Några miljoner vägskyltar har det blivit genom åren å vinpassionens vägnar, skrattar Uffe. Denna gång, för drygt tio år sedan, bar det ut på skånska slätten och uppför Romeleåsen. Där var det ett stort hål i vägen. – Det blev tvärstopp och till att bära leveransen den sista biten upp för Lodge-backen. Men väl uppe blev jag förälskad direkt. ”Det är häftigt det här” tänkte Uffe, samtidigt som han kånkade på de goda vinerna. – ”En dröm förverkligad. Det ligger passion bakom detta hotell. Denna passion, blandad med min passion för druvor av högsta kvalitet, kan ju bara bli en fantastisk kombination.” Och så blev det!

Sköna sommarkvällar på verandan

I sommar har vi BBQ sharing meny ute på vår veranda. Det blir magiska kvällar, oftast med solnedgång i bakgrunden. Vissa kvällar har vi även skön livemusik. Om du har möjlighet så boka in en kväll hos oss. Annars kommer här tips på sommarens absolut bästa grillsåser för hemmamys:

1. The Lodges goda BBQ-sås

Fräs i olivolja, 1 hackad torkad chilifrukt, 
1 hackad vitlöksklyfta, 1/2 skalat 
hackat äpple. Tillsätt 1 dl muscovado-
socker, 1 dl rödvinsvinäger och 
1 1/2 dl passerade tomater. 
Koka ihop i 15 minuter. 
Mixa slätt i en matberedare, salta. 
Servera varm eller kall.

2. Kall sötstark mangosås

Mixa 200 g mango (fryst, tinad går bra), 
1 msk flytande honung, 1/2 tsk 
sambal oelek, 1 1/2 tsk tomatpuré, 
1 1/2 dl crème fraiche och 1 msk 
majonnäs i en bunke med en stavmixer, 
så att allt blir väl blandat.

3. Hemvispad bearnaisesås

Smält 150 g smör utan att det 
tar färg. Lägg 3 rumstempererade äggulor i en skål och vispa hastigt ner smöret 
i en tunn stråle. Såsen ska 
tjockna och bli ljusgul. Tillsätt 
2 msk dragon- eller vitvinsvinäger och vispa. Sätt tillbaka smörkastrullen på 
varm platta och fräs hastigt löken 
utan att den tar färg. Ta kastrullen från värmen och häll ner löken i såsen. 
Smaka av med salt, nymalen vitpeppar 
och 2 msk finhackad persilja 
och 2 msk finhackad dragon.