Thanksgiving – count your blessings!

Den fjärde torsdagen i november, firas Thanksgiving i USA. Det är en helg av tacksamhet för att fira det goda i året som gott. Denna högtid firas i skördens tecken, gärna med stor  härlig kalkonmiddag med många tillbehör, följt av en amerikansk äppelpaj.

Det är en tid för familj och vänner att samlas, äta gott och att njuta av naturen. Thanksgiving har utvecklats till en nationell helgdag som sträcker sig över flera dagar. På Thanksgiving-torsdagen anordnas parader och festtåg ofta följt av traditionell familjemiddag med kalkon, stuffing och många tillbehör.

Historien kring Thanksgiving Day är att de första engelska invandrarna, pilgrimer­na, kom till Plymouth Rock i Massachu­setts med skeppet Mayflower år 1620. Nybyggarna klarade den första tuffa tiden tack vare hjälp från indianerna i området, Wampanoag-folket. Genom hårt arbete, flit och gudfruktighet byggde nybyggarna upp kolonin New England.

Tacksamhet, ödmjukhet och respekt är dessutom tre grundinställningar som kan skapa positiva livsförändringar om de praktiseras dagligen. Att skriva en tacksamhets journal  är Oprah Winfreys starkaste tips för lycka. Här pratar Oprah om the power of gratitude.

Tips för en riktigt lyckad Thanksgiving middag:

Börja med att servera en en hot apple cider. En varm äpplejuice spetsad med kryddor och med lite rom ifall du vill ha en starkare välkomstdryck.

Gå på en höstpromenad i vackra omgivningar för att sedan komma in i värmen och njuta av måltiden. Bjud på kalkon med stuffing där härliga tillbehör som hasselbackspotatis, brysselkål, äppelkompott & gräddsås garanterat sätter guldkant på middagen. Avsluta med den goda äppelpajen.  Många moment kan med fördel lagas dagen innan.

Hot Apple cider

1 liter äpplejuice (gärna Årets Skörd från Kiviks musteri) kryddor: 2 tsk kanel, 1 tsk mald ingefära & 1 tsk mald kryddnejlika blandas och värms upp. Servera med någon centiliter rom i varje glas om så önskas. Dekorera med en bit kanelstång.

Kalkonstuffing

3 st salsiccia korvar , 2 hackade äpplen, 2 lökar i bitar, 4 vita brödskivor i bitar samt 1 dl hackad persilja blandas med buljong enligt följande:

Tag bort skinnet och fräs korven och löken gyllenbrun i en stor stekpanna. Häll korvblandningen över brödbitarna i en skål. Blanda ner hackade äpplen och persilja. Smaksätt med 2dl hönsbuljong och smält smör. Blanda lätt. Stoppa kalkonen med fyllningen och tillaga ca 30 minuter per kilo fågel i ca 180 grader.

Thanksgiving Quotes

When I started counting my blessings, my whole life turned around.
-Willie Nelson

We must find time to stop and thank the people who make a difference in our lives.”   ―John F. Kennedy

When asked if my cup is half-full or half-empty my only response is that I am thankful I have a cup. – Sam Lefkowitz

So let’s enjoy life and give thanks!