Vår kökschef Patrik tipsar om vårens primörer

Nyfiken över vad som händer i köket på The Lodge under våren, tar jag mig en pratstund med vår kökschef Patrik Lindström.

– Ramslök och sparris! säger Patrik med ett leende då jag frågar om vilka råvaror som är favoriter just nu. Ramslöken är lite extra kul då den växer i skogen intill hotellet, så mer närodlat än så kan man ju inte få det.

Närodlat är just det som vi lägger vikten vid då vi planerar vår meny och dess råvaror menar Patrik. Bondens skafferi  är de vi regelbundet beställer från då det gäller lokala råvaror. På så vis gynnar vi det småskaliga jordbruket. När vi kan, beställer vi även direkt från odlaren. Som från Sparrisgården i Veberöd och från Romelekött, vid Romeleåsens fot, som ägs och drivs av familjen Kristoffersson. Närproducerat kan ibland skapa begränsningar men det är också det som blir vår utmaning. Det håller oss nyfikna och vi får hitta vägar att bredda oss. Allt går att använda! Ett exempel på det är när vi satte tonka bönan som genomgående smak för menyn. Då fick vi prova oss fram tills smakerna satt precis där de skulle, genom förrätt och varmrätt fram till desserten.

För att gå lite djupare ställde jag även några mer personliga frågor:

Vad är din filosofi inom matlagning?
–  Så enkelt och så rena smaker som möjligt.

Vad inspirerar dig?
–  Människor och bilder inspirerar.

Vad finns alltid i ditt kylskåp?
– Smör!

Om du bara fick äta en maträtt i hela ditt liv vilken skulle det vara?
– Köttbullar, gräddsås och lingon.

Vilken person skulle du helst vilja bjuda på middag och varför?
–  Tore Wretman, för han var en otroligt intressant person med en fängslande resa. Tore har gjort så mycket bra inom den svenska restaurangkulturen!

Hur gör ni när ni komponerar rätter inför en ny meny?
– Vi jobbar i teamet som ett lag och utgår från säsongens bästa råvaror, men alltid med en twist. Lite Less Ordinary. Vi låter oftast en smak gå som en röd tråd genom hela menyn. Vi kopplar sedan in vår vinleverantör och matchar vin med mat för att förstärka matupplevelsen.


Här kommer våra bästa recept på ramslök:

Ramslökssmör

Ett aromsmör med hackad ramslök och rivet citronskal. Ramslök smakar milt av vitlök och passar extra utmärkt till allt grillat.

Halstrad pilgrimsmussla med sparris och ramslökspesto

Pensla musslor med olja, salt och peppar. Grilla ca en minut på varje sida (musslorna ska ej vara helt genomstekta). Gör en enkel pesto på olivolja, ramslöksblad, parmesanost och pumpakärnor. Kör cirka 1 dl av varje ingrediens i mixern. Servera musslorna med lättkokt sparris och ramslökspesto.


Om du besöker oss på The Lodge under våren, kan du få tips från receptionen om var du kan hitta ramslök!

Kuriosa: Ramslök, Allium ursinum, kallas också skogsvitlök och förekommer mest i södra Sverige (den är dock fridlyst i Blekinge). Denna vårprimör växer kring lövskogar och lundar, gärna i åsarnas dalgångar och i närheten av mindre vattendrag. Det är vanligtvis bladen som används men hela växten är ätlig. Den kan i sitt utseende förväxlas med blad från liljekonvalj och tidlösa som båda är giftiga, så se upp! Men den påtagliga lökdoften gör det lätt att känna igen ramslöken!